Behandeling Glaucoom
Op dit moment is de enige bewezen therapie voor glaucoom het verlagen van de oogdruk. Indien de oogdruk voldoende verlaagd wordt, kan een verdere toename van gezichtsveld‐ defecten meestal worden voorkómen. Reeds aanwezige gezichtsvelddefecten kan men niet meer ongedaan maken. Daarom is het belangrijk dat glaucoom in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt.
Als men gaat behandelen wordt meestal eerst gekozen voor behandeling met oogdruppels. Er zijn veel verschillende soorten oogdrukverlagende oogdruppels. De oogarts zal de soort oogdruppels zo kiezen dat een maximaal oogdrukverlagend effect wordt gekoppeld aan minimale bijwerkingen. Het is belangrijk dat de patiënt van het oogdruppelen ( één of meerdere malen per dag) een vaste gewoonte maakt zodat geen druppels worden vergeten. De techniek van het oogdruppelen kan in het begin problemen geven. De patiënt moet net zolang doordruppelen totdat hij een druppel het oog in voelt gaan. Blijft het oogdruppelen moeilijk dan kan de patiënt hiervoor eventueel een hulpmiddel gebruiken, wat te verkrijgen is bij de apotheek.
Bij een open kamerhoekglaucoom kan de oogarts met de Argon-laser de afvoer van kamerwater in het oog vergroten. Deze behandeling is zo goed als pijnvrij.
Bij een gesloten kamerhoekglaucoom maakt de oogarts de afvoer van het oog vrij door met de YAG-laser een klein gaatje te maken in het regenboogvlies (laser-iridotomie). Ook deze behandeling is zo goed als pijnvrij.
Dag van de ingreep
U mag voor de ingreep gewoon eten en uw gebruikelijke medicijnen innemen. Zorg dat u op tijd aanwezig bent. Wij adviseren u na de ingreep niet zelf auto te rijden. Wij raden u aan iemand mee te nemen die u kan begeleiden. In verband met het steriel werken kan een begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte.
De laserbehandeling
Voor de behandeling dient u het oog dat gelaserd wordt één uur van te voren om de 10 minuten te druppelen. U kunt dit zelf thuis doen. Deze druppels verwijden of vernauwen de pupil. Of de pupil verwijd of vernauwd moet worden is afhankelijk van het soort laserbehandeling. Bij de laserbehandeling wordt bijna altijd een glazen lensje op het hoornvlies geplaatst en vastgehouden door de oogarts. De oogarts richt de laserstralen door deze lens. De behandeling is zo goed als pijnvrij en duurt maximaal 10 minuten. De lichtflitsen die u ziet, kunt u als onaangenaam ervaren.
Na de behandeling
Direct na de behandeling ziet u minder scherp door de lichtflitsen en de druppels in uw oog. Als u na de behandeling pijn hebt, kunt u een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol) en uw oog gesloten houden.